Center for Promotion of Science

CATEGORY
Submission
LOCATION
Belgrade, Serbia
ORGANISATION
Ministry of Science and Technological development of the republic of Serbia in cooperation with the Association of Architects of Serbia, the Association of Architects of Belgrade and UIA - International union of Architects
ARCHITECTS
WE L D: Ioanna Angelopoulou / Haris Laspas, Iraklis Romanopoulos,
Irini Xanthopoulou
COLLABORATORS
Katerina Mirizaki (architectural visualization)
PROGRAM
Centre for Promotion of Science, urban design ideas for Science and Art campus in Block 39, New Belgrade
SITE AREA
20.915 m² / 11.940 m²
TOTAL FLOOR AREA
8.940 m²
YEAR
2011
PUBLICATION
Catalogue of Competition Works:
http://issuu.com/sasajelicic/docs/katalog_za_crnreduce
COMPETITION LINK
http://www.blok39.com/

Submission Panels

The overall aim of urban concept is to render Block 39 as the new meeting point of the local community as well as a location for visits and a point of reference beyond the local level.

The design approach distances itself from the typical urban landscape of the wider region of New Belgrade. It interrupts the ostensibly strict geometry that prevails and proposes a new picture for the city: a distinctive and recognisable building complex with the C. P.o.S and Science Institute functioning as a national and global landmark.

The plans for Block 39 position the buildings with a southern orientation and receive visitors from the central zone of New Belgrade and Belgrade city centre through public squares, with direct access via the existing main road axes. The general compositional axis emphasise the Scientific Institute’s tower.

Basic idea and main concern during the planning of Block 39 was the creation of a unified space for the Art campus and Area of Sciences. Supporting interdepartmental communication and interactivity between science and art, a new spatial background for the public life of the city is proposed with basic elements: outdoor expansions, direct access, connection between the buildings, and architectural elements of the existing architecture, which are incorporated in the proposal and are placed in new perspectives and new functionality. Such elements are: breakthroughs through the buildings that work as passages and entries, open roof surfaces, and open-plan ground floors.

Block 39 // program diagram

Block 39 // 1:1000


The main building mass of the Centre for Promotion of Science is placed on the NE side of the site on an axis that displays the tower of Science Institute, creating on the one hand a powerful limit to Bulevard Arsenija Carnojevica to prevent the noise that is caused by the motorway, and on the other the exploitation of natural lighting with expansive openings to the south.

The hub for the movements of building, the point where admission to all the functions of the building happens, LOBBY (+73.00), height 5-15 meters and varied spacial qualities, is placed on the NW side of the building zone of the Centre for Promotion of Science and includes the planetarium, which is visible from everywhere- inside and outside of the building.

The “Science Square” functions as the main space for relaxation and an open space at the entrance and simultaneously as an outdoor exhibition area for the Centre for Promotion of Science. All exhibition spaces are contained under “Science Square” (+67.00).

A central element of the solution is the interruption of the NE boundary of the building  and its perforation from an outdoor pedestrians passageway. This passageway starts at the pedestrian approach from E-75 (+74.00) and ascending penetrates the foyer, offering a view on the one hand of the inside of the Lobby and on the other of the Science Square. Great importance is given to the spacial appointment of four basic operations: the Exhibition space, the Planetarium, the Science Club and Conference Centre, which are identifiable from any exterior point of the Science Square but also from the interior of the Lobby.   

Plans // 1:200

Sections // 1:200

Materials // Sustainability

Basic recommended material is concrete while big percentage of elevetations overlaps from coper surfaces that are supported by metal manufacture. The percentage of the perforation of coper surfaces is based on the needs of indoor spaces for lighting/optical penetrability. In this way, the elevation acquires different levels of condensation and attenuation without losing the dynamic of entirety that characterizes the planning of C.P.o.S. The SW glass elevation of the Centre is covered by a system of movable louvered aluminum shades.

Besides the exploitation of southern orientation and natural lighting, the design of Center for Promotional of Sciences is based on bioclimatic principles including: open throughout openings in different heights for even circulation of air, protection from the north with the use of the coper exterior skin, movable louvered aluminum shades covering the southern elevation aiming the desirable level of shading depending on the season and the hour of day.

At the same time new technologies are proposed aiming at the energy autonomy and reduction of energy loss.

- The collection of solar energy in order to cover part of energy needs of C.P.o.S is achieved with the use of solar collectors placed on science garden and simultaneously used as exhibits.

- Due to the intense rainfall in the region, we propose the collection, treatment and reuse of rainwater.  Using the sloping roofs of C.P.o.S. (science square, science garden), rain water is collected in several points, and is channelled in the water storage where the prosedure of cleaning takes place, aiming at reusing it for the water needs of the building.

- The planted loft of C.P.o.S (science garden) contributes in the reduction of energy losses.

Elevations // 1:200

for more info on this project contact us at: weldstudio@gmail.com

Leave a Reply